FHF prosjektet «Områdesamarbeid for forebyggende strategi mot lus i produksjonsområde 2» skal bidra til systematisering, dokumentering og evaluering av forebyggende tiltak mot lakselus i PO2. Tirsdag 29. april hadde deltakerne i prosjektet oppstartsmøte i Innovasjonspark Stavanger.

Prosjektets hovedmål er å dokumentere og evaluere effekten av forebyggende tiltak i PO2 ved å analysere både historiske data og data som samles inn i prosjektperioden. Det skal også utvikles strategier for «beste praksis» i PO2, noe som kan styrke hele næringen i fremtiden.

Oppdretterne i PO2 har benyttet ulike forebyggende tiltak mot lusesmitte, alt fra postsmolt for å redusere produksjonstid i sjø, rensefisk og ny innovativ teknologi. Disse tiltakene har også blitt brukt i kombinasjon, og på en slik måte at de er unike sammenlignet med kombinasjoner av tiltak som er anvendt i andre produksjonsområder. FHF-prosjektet skal sammenstille resultater fra luseforebyggende tiltak for å evaluere effekten av strategiene hittil og videreutvikle fremtidige løsninger.

I løpet av prosjektet skal det dokumenteres produksjonsmessige og økonomiske effekter av følgende forebyggende tiltak i PO2:

  • Forhindre eller redusere resmitte av lus etter lusebehandling
  • Større smolt og redusert produksjonstid i sjø
  • Rensefisk
  • Forebyggende lusenot (type catchLICE) og andre forebyggende teknologier (strømgjerder type Harbor Fence og lusefeller type Blue Lice) på merd- og lokalitetsnivå.

Prosjektet pågår i tre år og avsluttes 1. mars 2028.

Eivind Helland fra Blue Planet bidro med kunnskap om brakkleggingssonene i PO2 på prosjektets oppstartsmøte.