Samarbeid gir resultater i form av sterkt redusert dødelighet i Ryfylke
Oppdretterne i produksjonsområde 2 (PO2) viser hvordan målrettet samarbeid kan føre til vesentlig bedre produksjonsresultater og sterkere fiskehelse.

Fiskehelserapporten 2024 fra Veterinærinstituttet viser at satsingen på fiskehelse i oppdrettsnæringen gir betydelige resultater. Den aller største nedgangen i dødelighet hadde Ryfylke (PO2) med 12,2 prosent i 2024 sammenlignet med 22,4 prosent året før. Dette er den største nedgangen registrert blant norske oppdrettsområder. Nedgangen vitner om et vellykket samarbeid mellom oppdretterne.
Veterinærinstituttet skriver i Fiskehelserapporten at det kan være flere forklaringer til nedgangen. En faktor som går igjen er tiltak for å redusere lusepåslag. Dermed resduseres antall håndteringskrevende lusebehandlinger og redusert frekvens (økt restitusjonstid for fisken), hvor en endring i behandlingsmetoder observeres. I kapittel 5 i rapporten vises nedgangen i antall behandlingsuker for de siste to årene med ikke-medikamentelle metoder (IMM) i PO2 og PO3 i en egen figur.
I rapporten fra Veterinærinstituttet pekes det også på økt fokus på å ivareta fiskevelferd på ledelsesnivå, ved at svake fiskegrupper slaktes tidligere enn før
heller enn å utsettes for behandlingsrelaterte skader og dødelighet.
I tillegg har området har området bedre kontroll over smittsomme sykdommer. Veterinærinstituttet fremhever særlig den positive utviklingen innen virussykdommer: PO2 har ikke hatt nye tilfeller av pancreas disease (PD) siden 2022, og kun ett tilfelle av infeksiøs lakseanemi (ILA) ble rapportert i 2024. Dette resultatet viser styrken i samarbeidet og tiltakene som er innført.
Økt fokus på biosikkerhet og fiskevelferd, koordinert vaksinasjon og tidlig behandling ved gjellesykdom har også vært avgjørende bidrag for å få dødeligheten ned. I tillegg har selskapene investert i muligheten til å produsere større smolt, noe som leder til kortere eksponeringstid i sjø.
Oppdretterne i PO2 har i mer enn ti år hatt et godt samarbeid gjennom et eget fiskehelsenettverk og ledernettverk igangsatt en rekke tiltak for å nå målet om friskere fisk og økt overlevelse. De målrettede tiltakene i samarbeidet bærer nå frukter i form av friskere fisk, økt overlevelse og betraktelig færre avlusingsoperasjoner.
Podcast om storsmoltsatsing
Nina Grieg, interim CEO i Grieg Seafood ASA, var nylig gjest i Bluetalk Podcast med Dag Sletmo, Ragnar Tveterås og Eivind Helland. I podcasten deler hun innsikt fra Rogaland-satsingen der storsmolt har bidratt til betydelig økt produksjon og dramatisk reduksjon i lusepress og dødelighet det siste året.
Se Bluetalk Podcast-episoden med Nina Grieg her
