Eivind Helland fra BluePlanet og Stiim var invitert til sendingen for å fortelle om de 14 gryteklare havbruksprosjektene som kan sysselsette 7000 årsverk i byggeperioden og 2000 årsverk i kommersiell drift, dersom regjeringen ønsker å legge til rette for det.

Stiim Aqua Cluster og Norsk Industri har sammen spilt inn forslag til stimuleringstiltak overfor myndighetene, og Eivind Helland kunne fortelle at dialogen med myndighetene er god.

 – Det er viktig at det settes prioritet på de søknadene som allerede ligger inne og ser på muligheter for å stimulere til vekst, sa Helland og trakk spesielt fram tre områder: Landbasert oppdrett, eksponerte oppdrett og en ny ordning med tillatelser som ikke påvirker dagens trafikklys-systemet innen havbruksnæringen.

– Havbruksnæringen er en av de mest bærkraftige proteinproduksjonene vi har i dag, og det er behov for økt matproduksjon. Derfor er det så viktig å stimulere til utvikling og innovasjon, sa Eivind Helland i intervjuet med Ståle Frafjord som leder Næringsforeningens tv-sending.

Videreutvikling av næringen vil handle mye om areal, både nye arealer til matproduksjon og utnyttelse av eksisterende arealer. Helland fortalte også om forslaget til nye teknologiutviklingslisenser som vil stimulere til investeringer i utstyr og produksjon for mestring av eksponerte lokaliteter. Slike lisenser vil sikre sysselsetting i industrien og på sikt gi flere arbeidsplasser og øke produksjonen i havbruksnæringen.