Flytende lukkede oppdrettsanlegg i sjø åpner for bærekraftig vekst i norsk havbruksnæring
Forebygging av problemer med lus, relativt lavt energiforbruk, god fiskevelferd og tilvekst, og mindre risiko for rømning. En ny rapport ser på potensialet i flytende lukket oppdrett i sjø.
Stiim Aqua Clusters nettverk FLO SJØ organiserer bedrifter som er engasjert i utviklingen av teknologi for flytende lukket oppdrett i sjø. Målet er å få til bærekraftig vekst i norsk havbruk gjennom ny teknologi og nye havbrukskonsepter som vil være mindre miljøbelastende.
Stiim har fått utarbeidet rapporten «Bærekraftig vekst i havbruk med lukket oppdrett i sjø». Bak rapporten står økonomer, biologer, jurister og forskere som bringer inn ulik kompetanse til mulighetene og utfordringene ved flytende lukkede oppdrettsanlegg i sjø. Rapporten er finansiert av DNB, Norsk Industri, Rogaland fylkeskommune, Stavanger kommune og Stiim.
Professor Ragnar Tveterås ved UiS har vært posjektleder for arbeidet med rapporten, som er utarbeidet i tett dialog med nettverket FLO SJØ. Tveterås har tidligere ledet arbeidet med rapporten «Verdiskapingspotensiale og veikart for havbruk til havs» som ble presentert på et webinar i desember 2020. Du finner hele rapporten her.
Lukkede konsepter for oppdrett i sjø har redusert miljøbelastning i forhold til flere viktige parametre:
- Luseutfordringer
- Energiforbruk
- Fiskevelferd og god tilvekst
- Rømningsrisiko
I dag er det vanskelig å få etablert produksjon i flytende lukkede oppdrettsanlegg, fordi aktørene innen flytende lukket oppdrett må kjøpe vanlig MTB-konsesjon og konkurrere med ordinære oppdrettsanlegg som er mindre kostnadskrevende å produsere.
– Hvis rammebetingelsene for flytende lukket oppdrett endres, kan det utløse store investeringer i norsk havbruk, sier professor Tveterås.
I rapporten foreslås det at dagens forskrifter bør endres slik at lukkede oppdrettsanlegg kan etableres til en lavere kostnad enn i dag.
-Det er en stor underliggende nysgjerrighet i forhold til ny teknologi for flytende lukket oppdrett i sjø og hvilke muligheter for vekst det kan innebære, sier professor Tveterås og peker på at store havbruksselskaper som Grieg Seafood og Lerøy allerede er involvert i testing av nye konsepter.
Rapporten presenteres 20 april kl. 12:00 -13:30 i et gratis webinar arrangert av Stiim Aqua Cluster.