Vi møter daglig leder Magne Torgersen i lokalene i Mekjarvik nord for Stavanger. Sterling White Halibut sitt hovedkontor er i Hjelmeland, nær de fire produksjonsanleggene, men nå satses det på Randaberg.

Sterling White Halibut er størst i verden på oppdrett av kveite, med en produksjon på 1500 tonn i året. Den produksjonen har de mål om å doble i løpet av de neste fem årene.

– Vi har nå fire anlegg i Ryfylke, to i sjø og to på land. I tillegg har vi stamfisk og yngelproduksjon i Rørvik i Trøndelag. Nå jobber vi med en ny produksjonshall i Rørvik, og vi har søkt om ett nytt sjøanlegg og vil søke om ett til i Ryfylke, forteller Torgersen.

Sterling har i dag to sjøanlegg og to anlegg på land i Ryfylke, men søker nå om tillatelse til flere anlegg for å kunne øke produksjonen.

Like utenfor kontorvinduet der han og kollega Ailin Strand nå sitter, er det også spennende ting på gang. Et nytt tre-etasjers bygg er i ferd med å reise seg.

Verdens første foredlingsfabrikk spesialtilpasset for kveite

– Vi skal ha øverste etasje i kontorfløyen. Og i industriokalene i første etasje bygges verdens første foredlingsfabrikk for kveite, sier Torgersen stolt og viser fram utsikten mot Ryfylke der sjøen denne dagen ligger speilblank og ferja fra Kvitsøy er på vei inn mot land.

Utsikten fra kontorfløyen i de nye lokalene i Mekjarvik blir upåklagelig. Her blir det også tilrettelagt for Sterling Academy.

Når foredlingsfabrikken står klar, etter planen i desember, får Sterling White Halibut kontroll på hele verdikjeden fra stamfisk og yngel til foredling av produkter de selger.

Bedriften har allerede ansatt kommersiell direktør, økonomisjef og leder for foredlingsfabrikken. Alle tre starter opp etter sommerferien. Senere skal det ansettes folk til produksjonen på foredlingsfabrikken.

Fisken skal fraktes i båt fra Ryfylke til kaien i Mekjarvik, før den sløyes, fileteres og pakkes på foredlingsfabrikken og sendes videre til kunder i Norge og utlandet.

Sterling Academy får nye lokaler

I de nye kontorlokalene for salgs- og administrasjonsdelen av Sterling skal det også bygges lokaler for Sterling Academy. Sterling Academy holder todagers kurs  om kveite for kokker, kjøkkensjefer og ansatte i ferskvareavdelinger. Kursene inneholder både teori og praksis, rundtur til anleggene og omvisning i produksjonen, og målet er både profilering av kveite og kvalitetssikring av dem som skal tilberede den.

Ryfylkekokken, Frode Selvåg, er Sterling Chef og ansvarlig for Sterling Academy. (Foto: Sterling White Halibut)

– Det er utrolig mange muligheter, og siden det er mange som ikke kjenner så godt til kveite må vi jobbe med både oppskrifter og opplæring, sier Magne Torgersen og forteller at de har hatt kurs for kokker fra både inn- og utland.

De nye lokalene får nytt kjøkken med kjøkkenøyer der fire team kan jobbe samtidig.

Markedet er tilbake

I mars 2020 gikk luften brått ut av markedsballongen for restaurant- og hotellbransjen. Corona-pandemien førte til stans i det meste, og Sterling White Halibut oppevde 90 prosent nedgang i salget fra den ene uken til den neste.

– Heldigvis hadde vi plass i merdene, så vi kunne ha fisken lengre før slakting. Og vi satte oss ned og så på alle mulighetene for økt salg og kutt i kostnader. Vi fikk til en god økning i salget til take-away sushi og dagligvaremarkedet. Høsten 2020 begynte hotell- og restaurantmarkedet å komme tilbake.

Selskapet selger litt under 50 prosent av kveiten i Norge, resten eksporteres. Hovedmarkedene for ekseport er USA, Storbritannia og Sverige.

– Nå er restaurantmarkedet tilbake igjen. Det var all time high for salg, både i mai og juni i forhold til tilsvarende måneder tidligere år.

Leder for ordrekontoret, Ailin Strand, merker pågangen etter kveite. Det er travle sommerdager på kontoret når restauranter åpner og vil ha norsk fisk.

– Akkurat nå måtte jeg skrive til en kunde i England at vi ikke klarer levere så mye som de ønsket. De ville ha 1,2 tonn, sier hun. Kveite har fire års veksttid, så her må det planlegges langsiktig og grundig for vekst. Det er det ledelsen gjør, med planer om flere produksjonsanlegg og bygging av egen foredlingsfabrikk.

Leder for ordrekontoret, Ailin Strand, og administrerende direktør, Magne Torgersen, kan fornøyd slå fast at salget i mai og juni 2021 er «all time high» i forhold til tilsvarende måneder tidligere år.