Neste uke går HavExpo 2022 av stabelen for første gang på Sotra, like utenfor Bergen. Den skal være en spennende møteplass for fiskeri- og oppdrettsnæringen, og har som ambisjon å være en av Norges største for utstyr, forskning, tjenester og forvaltning innen hav. På en kjapp og informativ måte skal havnæringene vises frem ved hjelp av stands og konferanser.

Mange klyngemedlemmer representert

HavExpo finner sted i Straume Idrettspark på Sotra, som består av 3 store haller. Det er planlagt et omfattende konferanseprogram med flere enn 120 foredag fordelt på to konferansesaler i hall D. De to konferansene vil ha fokus på henholdsvis «nytt fra forskning og forvaltning» og «innovasjon og teknologi». I de andre hallene finner man messeområdet, hvor over 350 utstillere kommer. Konferansene vil gå parallelt med messen.

40 medlemsbedrifter vil være aktivt til stede i messeområdet (se fullstendig liste lengre nede i artikkelen). De fleste av disse stiller utelukkende på stand i år, men representanter fra enkelte av bedriftene skal også holde foredrag. Blant disse er Stig Arne Høiland, daglig leder i Fishency Innovation, og Leif Kjetil Skjæveland, bærekfraftsansvarlig i Skretting. De skal fortelle om henholdsvis «Digitale løsninger for monitorering av fiskehelse» og «Når norsk laks ble den største suksesshistorien for å stoppe avskoging i Brasil».

HavExpo holdes i Straume idrettspark på Sotra, som består av 3 haller. Hallene er delt inn i hall A (nederst i bildet, blått tak), hall B og C (midterste hall) og hall D (øverste hall). Også flere andre messer holdes her hvert år.
(Foto: HavExpo)

Synlighet er viktig

HavExpo har som ambisjon å etablere Norges mest spennende møteplass for fiskeri- og oppdrettsnæringen. Det meldes om mange solgte billetter, og flere enn 15.000 besøkende ventes over de tre dagene. Det vil derfor være gode muligheter både for bedriftene til å treffe kunder og andre aktører, og for kunder til å bli bedre kjent med bedriftene. Fishency Innovation ser viktigheten av denne synligheten, og har derfor valgt å stille med egen stand.

Fishency skal stille ut sin Fishency 360 på stand C-217 under årets HavExpo. Foto: Fishency Innovation

– Det er viktig for Fishency, som har et økende antall kunder og er i vekst, å være fysisk tilstede på relevante møteplasser hvor vi treffer kunder, samarbeidspartnere og andre aktører i verdikjeden. Slik bygger vi nye forretningsmuligheter og pleier eksisterende relasjoner, sier Kjetil Rosvold, Senior Sales and Commercial i Fishency Innovation.

De la nylig ut flere stillingsannonser, og benytter derfor også muligheten til å ta med seg rekruttereren sin til å delta på deres stand en av dagene.

Tar med seg et helt nytt standkonsept

Skretting skal også stille med egen stand i år, og de skal ta med seg et helt nytt standkonsept. Hva dette standkonseptet er sier de ikke noe mer om, men Andrine Eikrem, fôrrådgiver i Skretting, sier at all den ekstra tiden de har fått til å tenke nytt under pandemien vil vises igjen på messen.

Skretting er også en av samarbeidspartnerene til HavExpo. De har planer om å dele mengder av ny kunnskap og har flere som skal ha foredrag, og trekker også frem relevansen av å ha en slik faglig møteplass i en bransje med høy innovasjonstakt – spesielt etter to år med pandemi.

– Å møte både gamle og nye bekjentskaper er alltid viktig for oss, men særlig nå. Vi blir en god gjeng som reiser opp og ser frem til både faglig og sosialt påfyll, sier Eikrem.

Andrine Eikrem i Skretting
Fôrrådgiver i Skretting, Andrine Eikrem, gleder seg til å reise til HavExpo i mai sammen med kollegaer. Foto: Skretting

Medlemsbedriftene som er til stede på stand

Selv om Stiim ikke stiller med egen stand, er mange av klyngens medlemsbedrifter aktivt til stede i messeområdet. Her er en alfabetisk oversikt over hvilke av Stiims medlemsbedrifter som står på stand og hvor du finner dem:

 • AKVA group, A-210
 • Aon Norway, C-184
 • Askvik Aqua, A-313
 • Aqua Robotics, A-405
 • Bioretur, A-384
 • Blue Ocean Technology, A-484
 • Bravo Marine, A-106
 • Brødrene Dahl, A-301
 • FiiZk, A-387
 • Fishglobe, A-363
 • Fishency, C-217
 • Framo, A-330
 • Hauge Aqua, ukjent
 • Hesbynett, A-107
 • Leirvik, A-128
 • Imenco, A-224
 • Mento, A-222
 • Moreld Aqua, C-212
 • Merdslippen, A-364
 • Mørenot, A-115
 • Nessco, C-181
 • NORCE, C-108
 • Nofima, C-114
 • Norconsult, A-422
 • Oxymat, C-171
 • Oxzo, A-360
 • PHARMAQ, A-129
 • RA Norway, ukjent
 • ScaleAQ, A-240
 • Schneider Electric, A-473
 • Skretting, A-300
 • Steen-Hansen, A-105
 • Stim, A-391
 • Techno-dive, A-146
 • VESO, A-110
 • Uponor Infra, A-252
 • Ydra, A-344
 • WaterLinked, C-180

Overveldende respons

Messen var opprinnelig planlagt gjennomført i mai 2020, men den ble utsatt på grunn av pandemien. Ved nedstengingen i mars 2020 hadde 94 % av tilgjengelig standareal blitt solgt. Etter en overveldende respons rundt den utsatte HavExpo 2022 ble de ble nødt til å utvide messen i både areal og tid. Årets messe har 40 % økt tilgjengelig areal kontra i 2020, og messen varer i tre dager i stedet for to.

I tillegg er det representanter fra medlemsbedrifter som er til stede kun for å presentere, men som ikke stiller på stand. Det gjelder blant annet Cermaq og DnB.