Ningbo i Kina er en av Stavanger kommunes offisielle vennskapsbyer, og Deputy Mayor Yang Yong fra Ningbo trakk fram det de to byene har til felles; maritim industri, shipping, olje- og gassindustri og havbruk, i sin tale da den offisielle delegasjonen fra Ningbo og Xiangshan fylke besøkte Havets Hus 8. november.

Stavangers ordfører Sissel Knudsen Hegland ønsket gjestene hjertelig velkommen og et ønske om at besøket vil styrke båndet mellom de to vennskapsbyene. Hun trakk også fram at vennskapet mellom Ningbo og Stavanger er et godt utgangspunkt for fremtidig samarbeid innen akvakultur og næringsliv generelt.

Trine Danielsen (t.h.) presenterte Stiim Aqua Cluster for gjestene og ønsket velkommen til Havets Hus. Wei Zhao er prosjektleder i AKVA group og tolket for gjestene.

– Vi har et godt prosjekt i gang med Ove Nodland og Ragnar Joensen i Nordic Aqua Partners. I Kina har vi et stort marked for teknologi, og vi ønsker å øke teknologisamarbeidet med Norge. Stavanger er en teknologi-by med høy ingeniørkompetanse knyttet til for eksempel UiS og Smart City. Vi ønsker også å utvide samarbeidet med Stavanger i forhold til kultur og utdanning, og kontakten mellom innbyggerne i de to byene, sa Yang Yong og inviterte ordføreren fra Stavanger til gjenvisitt. Han sa også rosende ord om Ove Nodland, som har bodd i Ningbo i 23 år og er æresborger av byen.

Klyngeleder Trine Danielsen presenterte Stiim Aqua Cluster og la vekt på at medlemmene representerer hele verdikjeden innen norsk akvakultur. Hun trakk også fram Stiims eksportsatsing «Eksport i kikkerten» og arbeidet med å utvikle en egen nasjonal eksportstrategi for akvakultur i samarbeid med Norsk Industri, Innovasjon Norge og to andre klynger. Det ble også tid til en presentasjon av den digitale kunnskapsportalen Blue Planet Academy som leverer nettbaserte kurs og hundrevis av animerte opplæringsfilmer om akvakultur til kunder i 83 ulike land. CEO Morten Bergslien i Blue Planet Academy

Under besøket ble det undertegnet en offisiell avtale om samarbeid mellom Xiangshan fylke og Nordic Aqua Partners. Avtalen legger grunnlaget for videre vennskap, samarbeid og satsing på akvakultur i Xiangshan.

Delegasjonen fra Stavangers offisielle vennskapsby i Kina, Ningbo, besøkte Havets Hus sammen med representanter fra Stavanger kommune og Nordic Aqua Partners.