Roger Hofseth leder Hofseth International, og Hofseth har investert i og satset stort på flytende lukket oppdrett gjennom konseptet Egget.

– Jeg har tro på lukket oppdrett i fjordene. Vi kan ikke utsette villaksen vår for mer enn vi utsetter den for i dag, sa Hofseth innledningsvis i sin presentasjon på AquaNext konferansen 14. november i Stavanger.

Erfaringene fra første innsett i Egget med 50.000 fisk var svært bra. Fisken vokste raskere, slammet kunne samles opp, fôrfaktoren var svært lav og dødeligheten var lav. Tilveksten var også høyere. Hofseth konkluderte med at «økonomien i dette begynner å bli bra». I utsett nummer to ble det satt mer fisk ut i Egget, og da oppstod det flere utfordringer.

– Dette viser at dette ikke er et utviklingsløp vi kan ta i full fart. Vi må ta det gradvis. På ett punkt fikk jeg vite at vi hadde 106 utbedringspunkt. Da tenkte jeg «hva i helsike har jeg investert i?», sa Hofseth og syntes det var synd at fiskeri- og havministeren hadde dratt videre og ikke lenger var i salen.

Fiskeri- og havminister Cecilie Myrseth holdt åpningsinnlegget på AquaNext-konferansen.

– Jeg ville sagt dette til ministeren: En tradisjonell merd koster 3 mill. Lukkede merder koster 50-150 millioner. Jeg har prøvd å si at vi burde hatt en enkel ordning med èn konsesjon, så kunne du konvertert den til tre lukkede. De som er litt fremoverlente og ønsker å ta den risikoen, de kan gjøre det. Så kan politikerne heller stramme inn senere.

Roger Hofseth sa at klokken tikker, og at vi må intensivere morgendagens oppdrettsnæring i Norge nå. Han trakk fram entreprenørånden og satsingsviljen på Sunnmøre som eksempel på at det gjelder om å stå på.

– Vårt prosjekt med Egget ble bestemt før dagens grunnrente ble innført. Vi bygger 5 egg, og når det er gjort kan vi konvertere dem til en ordinær konsesjon. Dersom dette ikke fungerer, da vil vi ikke fortsette med det. Vi som næring må begynne å «dra til litt». Noen mener vi må roe ned retorikken. Jeg er helt motsatt, sa han og oppfordret til klar tale.

– Jeg tyter og tyter i forhold til konvertering – og jeg håper det går inn til slutt, sa han.