25 millioner til innovasjonsprosjekter i Stiim-bedrifter
Stiim Aqua Clusters medlemsbedrifter, Pharmaq, Oxy Solutions, AKVA group og Harbor har til sammen fått 25 millioner i støtte til innovasjonsprosjekter.
9. desember offentliggjorde Forskningsrådet at 17 innovasjonsprosjekter i næringslivet får finansiering. Ni prosjekter innen havbruk får finansiering på til sammen 59 millioner kroner. Fire av de ni søkerbedriftene, AKVA group, Pharmaq, Oxy Solutions og Harbor, er medlemmer i Stiim Aqua Cluster.
Deltok i Ocean of Opportunities i vår
Oxy Solutions AS deltok i år i Stiim Aqua Clusters vekstprogram Ocean of Opportunities. AQUAbubble-prosjektet optimaliserer nanoboble-teknologi (NB) for å takle tre hovedutfordringer innen landbasert akvakultur: oksygenering av lukkede akvakultursystemer, reduksjon av H2S, og bærekraftig mikroalgeproduksjon. Gjennom laboratorieeksperimenter og feltforsøk vurderer prosjektet effektiviteten av NB-generatorer for fiskevelferd og mikroalgedyrking. Målet er å demonstrere NB-teknologiens potensial i sirkulær bioøkonomi, fremme bærekraftig akvakultur, og styrke Oxy Solutions’ markedsposisjon.
– Det er utrolig gøy når arbeidet vi har gjort med teknologi, samarbeidspartnere og søknad gir uttelling med tilslag på søknaden til Norges Forskningsråd, sier CTO Jostein Grip.
– Vi er heldige som har fått med oss Sintef-miljøet i Trondheim ved prosjektleder Roman Netzer (Sintef Ocean) for AQUAbubble-prosjektet, samt sterke industripartnere som skal skalere og teste Oxy Solutions teknologi i produksjon av laks og mikroalger. Vi ser fram til å jobbe videre med å få skalert teknologi som kan dokumentere bedre fiskevelferd og mer effektiv matproduksjon sammen med våre partnere.
Maskinlæring, vaksine og strømgjerder
AKVA group ASA har fått 3,5 millioner kroner til et prosjekt der de skal utvikle kunstig intelligens og maskinlæringsalgoritmer for å analysere forholdet mellom laksens atferd i merdene og gjellehelse. På den måten vil de kunne skape et tidlig varslingssystem for å oppdage gjelleskader gjennom atferdsendringer. Det muliggjør skreddersydde behandlingssystemer som reduserer stress og dødelighet hos fisken.
Pharmaq AS er tildelt 10 millioner kroner til arbeidet med utvikling av en forebyggende vaksine mot teniobaculose i laks. Sykdommen er forårsaket av bakterien Teniabaculum og utgjør et viktig helse- og velferdsproblem hos laksen.
Den fjerde Stiim-bedriften som har fått støtte til sitt innovasjonsprosjekt, er Harbor. Harbor fikk 5,5 millioner kroner til forskning på strømgjerder for å forebygge lakselus.