I høst startet Stiim Trainee opp som en del av Trainee Sørvest-programmet i regi av Næringsforeningen i Stavanger og UiS. Stiim Traineene er en del av Trainee Sørvest, men har i tillegg egne samlinger med havbrukstema tilrettelagt av Stiim. Vel halvveis i det ettårige programmet tar vi en prat med traineer og mentorer i bedriftene for å høre om erfaringene så langt.

I bedriften Global Maritime AS møter vi Magnus Ree og Jama Ali, to av de fire Stiim Traineene som startet opp i høst og deres mentor i bedriften, Stein Erik Olsen. De om lag 50 Global Maritime-ansatte på kontoret på Forus ved Stavanger rakk akkurat å flytte inn i nye kontorlokaler i begynnelsen av desember, før oppblussingen av smittetilfeller i Norge førte til hjemmekontor. Fortsatt står flytteesker på gulvet, og under intervjuet er det første gang siden nedstengingen at mentor og de to traineene møtes fysisk.

Har fått fast jobb

Magnus og Jama har begge fått fast ansettelse i Global Maritime og fortsetter i selskapet etter at traineeperioden er over til sommeren. I høst har de deltatt på samlinger i regi av Næringsforeningen i Stavanger og blant annet lært presentasjonsteknikk og nettverksbygging. Det har også vært samlinger der mentorene fra bedriftene har deltatt. I tillegg har Stiim-traineene hatt en halvdagssamling på Havets Hus med introduksjon til klyngen, Blue Planet, Blue Planet Academy og Havets Hus. De deltok også på Stiim og Norsk Industris konferanse «Ny havbruksteknologi – lukket produksjon i sjø og havbruk til havs» i november, og til våren blir det flere Stiim-samlinger.

– Det har vært veldig variert. Mye sosialt sammen med de andre traineene og ulike ting vi har kunnet være med på. I Trainee Sørvest er det alle typer stillinger, så opplegget i regi av Næringsforeningen har vært mer generelt med tema som kan passe for alle. Faglig har samlingene til Stiim vært mer relevante relatert til vår daglige jobb, sier Jama.

– Jama og jeg startet samtidig og var nye i Global Maritime. Det har vært bra, og vi går veldig godt over ens. De som er helt alene når de starter i en ny bedrift vil nok ha enda mer nytte av det sosiale fellesskapet i traineeprogrammet, tror Magnus.

Begge skryter av bedriftens mentor Stein Erik Olsen, som ble «kastet inn» i mentorrollen da han kom tilbake fra pappapermisjon i august i fjor.

– Jeg hadde ikke tidligere vært borti dette. Jeg visste at vi skulle jobbe med et oppdrettskonsept i en periode, men visste ikke hva Stiim Trainee var.

Selv føler han også at han har fått verdi av mentoropplegget, og han trekker fram Fuelbox som et nyttig verktøy for å bli kjent med de nyansatte. Fuelbox er et norsk konsept med utvalgte spørsmål som får i gang den gode samtalen enten på jobb, hjemme, i skole og barnehage eller i andre sammenhenger.

– Fuelbox var et veldig bra verktøy for å starte og skape god dialog i arbeidslivet. Med Fuelbox har jeg blitt bedre kjent med Jama og Magnus i løpet av en halvtime enn jeg ellers ville blitt i løpet av ett års tid som kollegaer, forteller han. Spørsmålene utfordrer kollegaer til prat om tema som verdier, livserfaringer og prestasjoner i stedet for den vanlige jobbpraten om hva man har gjort i helga og om været.

Bedrift med mange bein å stå på

Global Maritime AS leverer ingeniørtjenester innenfor flere disipliner som hydrodynamikk, struktur, marine operasjoner og stabilitet. Stein Erik Olsen har lagt merke til at nyutdannede synes det er spennende med bedriftens diversifiserte arbeidsportefølje, det at de leverer tjenester innenfor en rekke områder.

Foreløpig har Jama vært tilknyttet prosjekter innenfor olje- og energivirksomhet. Nå arbeider han med strukturberegninger for for Jotun-skipet (FPSO). Magnus har arbeidet med mekanisk design på havbrukskonseptet GM Aqua Design i nært samarbeid Stein Erik og andre kolleger.

– Vi er veldig fleksible med korte kommunikasjonslinjer, og nyutdannede får jobbet med mye forskjellig. Akkurat nå for tiden ser vi en stor etterspørsel etter tjenester rettet mot olje- og energisektoren, samtidig som det skjer mye interessant og spennende innen flytende havvind og oppdrettsnæringen. Det at vi har flere ben å stå på er en stor fordel. Vi registrerer at de som er ferdigutdannet er opptatt av spennende og relevante oppgaver i tillegg til jobbsikkerhet. Det at vi befinner oss i et skifte gjør at vi kan tilby nettopp dette, sier Stein Erik.

Les mer om Stiim Trainee her

For mer informasjon om Trainee Sørvest og Stiim Trainee kan du kontakte prosjektleder Christin Møller i Næringsforeningen i Stavanger eller Kirsti K. Sømme i Stiim Aqua Cluster.

Magnus Ree

ALDER: 27 år

HJEMKOMMUNE: Stavanger

UTDANNING: Bachelor Maskiningeniør fra UiS

STILLING: Mekanisk designingeniør i Global Maritime og Stiim Trainee

Jama Ali

ALDER: 28 år

HJEMKOMMUNE: Sola

UTDANNING: Bachelor Maskiningeniør og master i Maskin- og offshoreteknologi fra UiS

STILLING: Strukturingeniør i Global Maritime og Stiim Trainee

Stein Erik Olsen

ALDER: 37

HJEMKOMMUNE: Sandnes

UTDANNING: Master i offshore konstruksjoner fra UiS

STILLING: Disiplinleder for maritime operasjoner i Global Maritime og mentor for bedriftens to traineer