Stiim Frokostseminar 17. mars
Nå kan vi igjen ønske velkommen til både fysisk frokost i Havets Hus og digitalt frokostseminar. 17. mars vil Fiskevelferd AS, SubC3D og ACD Pharma presentere seg.
Torsdag 17. mars kl. 07:30-08:30 er det klart for et nytt frokostseminar for klyngens medlemmer. Denne gang er det Fiskevelferd AS, SubC3D og ACD Pharma som holder innlegg. Frokostseminaret er gratis for alle ansatte i klyngens medlemsbedrifter, og du kan velge om du vil delta via Teams eller fysisk på Havets Hus i Stavanger.
Meld deg på frokostseminaret her
Nedsenkbar merd med skånsom trengemetode
«Nedsenkbar merd med banebrytende helautomatisert skånsom trengemetode» er tittelen på første innlegg på frokostseminaret i mars. Det er Leif Salthaug, daglig leder i Fiskevelferd AS, som skal holde presentasjonen.
Firmaet holder til i Mandal og har utviklet en ny merdløsning med følgende nøkkeldata:
Merden kan beveges opp og ned langs en lang vertikal stålsøyle i midten av merden. Nedsenket merd passer for både laks, torsk og kveite.
– Nedsenket merd øker fiskevelferden og reduserer dødeligheten, og fisken holdes borte fra lus og giftalger, sier Leif Salthaug.
Det er ingen behov for rensefisk, og en ROV med garasje i søylen holder noten ren. Merden har en unik trengeløsning, og alle operasjoner er automatiserte, og merden kan også utstyres med slamoppsamler.
– Vi har lagt stor vekt på lavt energiforbruk og utstrakt bruk av lokal fornybar energi i utviklingen av merden, sier Leif Salthaug.
Målesystemer til bruk i oppdrett
«SubC3D revolusjonerer målesystemer for bruk i oppdrett» er tittelen på presentasjonen til teknisk sjef Einar Magnus Fiskaaen og Vermund Skogland Høgset, som arbeider med drift og sag i SubC3D.
Subc3d ble startet på bakgrunn av at vi ville utvikle og bedre kamerasystemer til bruk under vann. De siste 3 årene har selskapet holdt på å utvikle ett system som skal gjøre hverdagen til oppdretterne lettere ved å sette ett kamerasystem på en autonom drone som skal gjøre målinger av biomasse, telle lus og måle velferd igjennom maskinlæring og AI.
Selskapet leverer et dockbart autonomt ROV-sensor og kamerasystem til bruk i fiskeoppdrett. Systemet kombinerer bildeanalyse, maskinlæring og algoritmer og gir oppdretter full oversikt over biomasse, lus, skade på fisk, fôrspill og mulighet for å detektere skade på notvegg og anlegg.
Virus mot bakterier
Gjennom mer enn tre milliarder år har bakteriofager spesialisert seg på å infisere, drepe og holde bakterier under kontroll. Noen av dem dreper så effektivt at de kan brukes målrettet i stedet for, eller i kombinasjon med, antibiotika. Bakteriofager er virus som dreper bakterier uten å skape de samme problemene som antibiotika. De kan bli et effektivt, naturlig og miljøvennlig alternativ i kampen mot antibiotikaresistens. ACD Pharma var i 2018 først i verden til å lansere et bakteriofag-basert produkt til bruk i akvakultur, mot den skadelige bakterien Yersinia ruckeri. Nå satser selskapet stort på å utvikle nye bakteriofag-produkter innen akvakultur, samt videreføring av teknologien til bruk også i humanmedisin.
«Virus mot bakterier – fra akvakultur til humanmedisin» er tittelen på innlegget fra den tredje bedriften, ACD Pharma. Det er PhD og forskningssjef i ACD Pharma, Hans Petter Kleppen som holder innlegget.
ACD Pharma er et norskeid forsknings- og utviklingsselskap som utvikler legemidler og helseprodukter. Selskapet er en del av Nordly Holding med hovedkontor på Leknes i Lofoten. ACDs forskningsteam er samlokalisert med Norges Miljø- og Biovitenskaplige Universitet på Ås.