Verdens voksende befolkning etterspør stadig mer ernæringsrik mat. Bare ved å bruke havet blir vi i stand til å produsere den økte mengde proteinene verden trenger. I dag kommer kun 3% av maten fra havet, mens produksjonspotensialet er det mangedobbelte. Fiskeriene er ikke i stand til å dekke et slikt enormt gap. Løsningen er akvakultur. Men også kystbasert havbruk har sine begrensninger. Industrielt havbruk til havs kan være med på å øke den bærekraftige produksjonen av sunn sjømat.
Havbruk til havs gir Norge mulighet til å kombinere våre verdensledende havbaserte teknologier og kunnskapsbaser fra flere sektorer. I havbruk til havs møtes våre fremste klynger innen havbruk, offshorevirksomhet og maritim. Det er få teknologi- og kunnskapsområder hvor vi har like godt utgangspunkt til å skape globale konkurransefortrinn, og det er trolig vår mest lavthengende frukt når vi skal skape nye bærekraftige verdier fra havet.
Havbruk til havs møter nye utfordringer knyttet til bølger og vind. Vi har mye kunnskap om naturkreftene som møter oss når vi skal produsere til havs. Denne kunnskapen begynner også å dekke laksens biologiske begrensninger og muligheter, og hva som skal til for å ivareta god fiskevelferd på eksponerte og offshore lokaliteter.
I 2020 ble det utarbeidet en rapport, «Verdiskapingspotensiale og veikart for havbruk til havs» på oppdrag fra Stiim Aqua Cluster og Norsk Industri, med støtte fra DNB, Rogaland fylkeskommune og Stavanger kommune. Rapporten ble laget at økonomiprofessor Ragnar Tveterås ved Handelshøyskolen ved Universitetet i Stavanger og en forskergruppe med representanter fra flere andre institusjoner.
Tre områder er pekt på som mulige steder for oppstart av havbruk til havs. Disse tre er Norskerenna sør, Frøyabanken nord og Trænabanken. De tre områdene ble konsekvensutredet i slutten av 2024.
Høsten 2023 ble rapporten «Mulighetsstudie for Norskerenna Sør» presentert som et felles prosjekt mellom Blue Planet AS og Universitetet i Stavanger. Prosjektet ble støttet av Ulla-Førrefondet. I rapporten ble det gjennomført beregninger for verdiskaping, arbeidsplasser og investeringer for utbygging av Norskerenna Sør med tre ulike scenarier. Mulighetsstudien gjennomgår både muligheter og problemstillinger for å utvikle Norskerenna Sør som et fremtidig område for havbruk til havs.
I november 2023 bevilget Ulla-Førre fondet midler til måling av vær- og miljødata i Norskerenna Sør. Målingene innhentet viktig kunnskap om miljøforhold tom påvirker fiskevelferd, drifting og dimensjonering av oppdrettsanlegg ute i havet. Et konkret hovedmål for prosjektet var å gi et godt kunnskapsgrunnlag for utbygging av havbruk til havs i Norskerenna Sør. Blue Planet AS har vært prosjektkoordinator, og de andre hovedpartnerne er Universitetet i Stavanger og Havforskningsinstituttet.
Stiim Aqua Cluster har samlet måledataene fra Norskerenna Sør og Blue Planets rapporter om havbruk. Trykk på knappen for å få tilgang, alt du trenger er å legge igjen ditt navn, hvilken bedrift du jobber i og din epost-adresse.
Fyll ut skjemaet under, send inn og så får du en lenke på epost fra oss.