Det var Stavanger kommunes ordfører, Kari Nessa Nordtun, som stod for den offisielle åpningen av bygget som skal bli et kraftsenter for utviklingen av havbruksnæringen. Stiim Aqua Cluster og Blue Planet har spilt en sentral rolle i utviklingen av havbruksmiljøet i bygget, der det nå er samlet 30 havbruksbedrifter med rundt 100 ansatte. Og flere skal det bli.

– Havets Hus er lokalisert midt i Innovasjonsparken her på Campus Ullandhaug. Den ideelle lokasjonen gir muligheten til å skape et unikt innovasjonsmiljø for gründere, tidligfaseselskap og etablerte selskap innen havbruk og akvateknologi, sa ordføreren i sin åpningstale. Leder for styringsgruppa for regionalplan sjøareal i Rogaland, Solveig Ege Tengesdal, og leder av Innovasjon Norge i Rogaland, Kari Holmefjord Vervik, bidro også med innlegg og gratulerte klyngen, Blue Planet og Innovasjonspark Stavanger med Havets Hus.

Brede smil og glede over at Havets Hus nå er etablert på Ullandhaug i Stavanger. Stavangers ordfører Kari Nessa Nordtun (f.v.), leder for
opplæringsutvalget og styringsgruppa for regionalplan sjøareal i Rogaland, Solveig Ege Tengesdal, og leder i Blue Planet AS Eivind Helland. (Foto: Hilde Garlid/Validè)

Stort potensiale i fremtiden

Leder i styringsgruppen for Stiim, Erlend Sødal fra AKVA group, trakk blant annet fram Havets Hus nærhet til Universitetet i Stavanger og Norce i sitt innlegg på åpningsfesten. Han understreket fordelen ved at klyngens administrasjon og mange medlemsbedrifter nå er samlet under samme tak, og at klyngenettverket i Havets Hus kan møtes både fysisk og digitalt for felles utviklingsprosjekter. Klyngen forener også kreftene fra havbruksmiljøet og leverandørnæringen innen olje og gass, og får til samarbeid om løsninger for bærekraftig vekst, sa Sødal.

Økonomiprofessor Ragnar Tveterås fra UiS snakket i sitt innlegg om forutsetningene for vekst, både regionalt og nasjonalt.

–Det er i leverandørleddet vår region har best forutsetninger for å ta ledende globale markedsposisjoner og skalere opp, og klyngen er avhengig av samarbeid med selskaper og forskningsmiljøer utenfor regionen for å innovere og vokse. Målet må være at samarbeidet utvikles med de beste i Norge og verden, sa han.

Det tredje innlegget om havbruksnæringens rolle i det fremtidige Norge ble holdt av Atle Eide fra Maring. Han sammenlignet potensialet i norsk havbruksnæring med et isfjell, der realisert potensiale er den delen av isfjellet som er over havoverflaten mens fremtidig potensiale ligger under vann.

Atle Eide fra Maring holdt et innlegg om potensialet i en av Norges store fremtidsbransjer, havbruksnæringen.

-Havbruk, og langt ut over laks, har helt unike muligheter i Norge, sa Eide. Han begrunnet det med vår kystlinje, den operasjonelle kompetansen som er bygget opp gjennom mange tiår, norsk utdanning på videregående nivå, akademia og forskning, leverandørindustrien, oppdrettsgigantene og lokalt eierskap.

Solid og verdifullt arbeid mellom aktører og myndigheter og solid regulering ble også trukket frem som fordeler, selv om samspillet kan bli for komplekst.

En smak fra havet

Etter åpningsinnleggene var det duket for en rikholdig buffet laget av kokkene i Innovasjonspark Stavanger. Her kunne deltakerne blant annet smake norsk laks, reker og kamskjell tilberedt på ulike måter, i tillegg til diverse tapas og tilbehør. Deretter var det tid til å prate med gamle kjente og treffe nye folk blant de ansatte på huset og inviterte gjester.

Målet er på sikt å få enda flere bedrifter tilknyttet havbruksnæringen til Havets Hus, og huset er alltid åpent for besøk fra klyngens medlemmer. Fredagskaffen, hver fredag klokken 12 hos Stiim og Blue Planet, er en uformell møteplass der ansatte i Havets Hus og medlemmer av Stiim kan komme innom for drøs og havbruksprat.

Kjøkkenet i Innovasjonspark Rogaland stod for matserveringen på åpningsfesten.